
06-03-2023
PECHA KUCHA
Afgelopen zaterdag was ik een van de tien sprekers op het podium van de eerste editie van Pecha Kucha in Elckerlyc Hilvarenbeek.
Toen ik werd gevraagd voor deze avond dacht ik heel hard "neeeeee" en zei ik natuurlijk "jaaaaaa!".
Het leven begint namelijk aan het einde van je comfortzone, zoals ik al eerder een keer gepost heb.
Pecha Kucha betekent “prietpraat” in het Japans. Het bijzondere aan de presentaties van de sprekers is vooral de strakke timing, want we kregen ieder 6,5 minuut spreektijd, ondersteund door 20 slides op het grote filmscherm op de achtergrond.
Ondanks dat ik afgeleid werd door mijn kinderen op de slides en daardoor mijn tekst even kwijt was, vond ik het erg leuk om mijn passie over een gezonde leefstijl, en dan in het bijzonder voor kinderen, over te mogen brengen aan 115 bezoekers van PechaKucha in Beek.

23-02-2023
SLAAP LEKKER!
Zoals iedereen wel weet is een goede nachtrust erg belangrijk voor je fysieke en mentale gezondheid. Het verbetert onder andere je immuunsysteem, er is een verhoogde concentratie en beter herstel van spieren. Een slaaptekort zorgt daarnaast voor een langzame stofwisseling wat kan leiden tot snaaien van ongezonde voeding.
De kwaliteit van je slaap en het bijbehorende dag- en nachtritme wordt vaak verstoord door blauw licht, zoals kunstlicht en beeldschermen. Dit licht brengt een disbalans tussen cortisol en melatonine, het slaaphormoon.
90% van de Nederlanders eindigt de dag achter een scherm. Door het dragen van een speciale goede nachtrustbril (van bijvoorbeeld 365 brillen) 2 tot 3 uur voordat je gaat slapen wordt het blauwe licht gefilterd en de productie van melatonine niet verstoord.
Het ziet er belachelijk uit?
Ach, beter dat dan geen concentratie, een hoop ontstekingen in mijn lijf, geen controle over mijn gewicht en een laag libido ;)

16-02-2023
DE H VAN HONING
"Honing bij de thee?"
"Verkouden? Neem een lepeltje honing!"
"Lekker honing op je boterham?"
Honing is suiker. Punt. En af en toe een beetje honing in je thee is echt niet erg. Belangrijk is wel dat je kiest voor rauwe honing die te halen is bij een lokale imker: deze is niet verhit en dus onbewerkt, waardoor je meteen extra beschermd bent voor overgevoeligheid voor pollen en grassen. Bij verhitting van honing gaan goede eiwitten kapot.
Je lichaam maakt echter weinig verschil tussen natuurlijke en geraffineerde suikers, dus het is aan te raden het gebruik van honing en andere (natuurlijke) simpele koolhydraten te beperken.
Daarnaast kan honing besmet zijn met sporen van de bacterie Clostridium botulinum die uit kunnen groeien tot volwaardige bacteriën die de giftige stof botuline in de darmen maken. Volwassenen en kinderen vanaf 1 jaar kunnen hier tegen omdat zij een volledig ontwikkelde darmflora hebben waarin de bacterie niet kan overleven. Jongere kindjes kunnen wel erg ziek worden en door de bacterie infantiel botulisme ontwikkelen, een ernstige ziekte die tot onder andere voedselvergiftiging en verlammingen kan leiden.
De sporen van de bacterie kunnen overleven in een omgeving zonder zuurstof en zijn hittebestendig, dus ook bij verhitting van honing is dit product voor baby's onder de 1 jaar ongeschikt.
Bij een verkoudheid dus geen lepeltje honing voor deze kleintjes dus. Een extra reden om ze gewoon lekker veel te knuffelen wanneer ze ziek zijn.

Hierna zal de bloedtest helaas vanwege de prijswijzigingen bij de leverancier en het lab € 229,- gaan kosten.
Heb jij je lijf lief?
Mail naar manon@vers-foodcoaching.nl voor een afspraak of meer vrijblijvende informatie.

10-02-2023
COACHING BIJ EEN KINDERWENS
Vandaag had ik een hele fijne lunch met collega Els De Steenhuijsen Piters uit Tilburg, zij is energetisch therapeute bij een zwangerschapswens.
We spraken onder andere over de ondersteuning die we beiden kunnen bieden middels energetische therapie, een EMB-test en/of een persoonlijk leefstijlplan bij het zwanger worden, na een miskraam of bij een lopend fertiliteitstraject in het ziekenhuis.
Heb je een (onvervulde) kinderwens en wil je weten wat we voor je kunnen betekenen? Kijk op www.elsdesteenhuijsen.nl of mail naar manon@vers-foodcoaching.nl
Soms is er meer mogelijk dan je denkt...

08-02-2023
PECHA KUCHA IN DE ELCKERLYC HILVARENBEEK
Zaterdag 4 maart sta ik als een van de tien sprekers in de Elckerlyc Hilvarenbeek. Benieuwd naar mijn verhaal?
Kaartjes zijn te bestellen voor € 5,- via https://www.cultureelcentrumelckerlyc.nl/programma/pechakucha/

20-01-2023
DE G VAN GROENE BLADGROENTEN
Melk wordt vaak gezien als dé bron van calcium. Toch is het zo dat er voor veel mensen een hoop nadelen aan zuivel kleven. Daarnaast zijn er andere (en meer gezonde) voedingsmiddelen die meer calcium bevatten dan melk.
Maar waar is calcium voor nodig en waar kan ik dat het beste uit halen?
Calcium is een mineraal en zorgt onder andere voor de bouw en het onderhoud van botten en tanden en speelt een rol bij de bloedstolling, stofwisseling, energievoorziening en het transport van andere mineralen in de lichaamscellen.
Vitamine D verbetert de opname van calcium uit de darmen en helpt mee met het 'inbouwen' van calcium in de botten. Ook beweging verbetert de calciumopname. Anderzijds wordt de opname minder bij te weinig beweging en een vitamine D-tekort.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van calcium is wisselend. Voor kinderen geldt een hoeveelheid van ongeveer 300 - 700 mg, voor volwassenen is dit ongeveer 1000 - 1200 mg. Iedereen kent wel de symptomen van een tekort aan calcium: botontkalking, -breuken en spierkrampen bij kinderen. Een overschot is echter niet zo bekend, terwijl dit ook zeker kan voorkomen. Een inname van 2500 mg per dag kan leiden tot verkalking van bloedvaten en nieren. Dit komt met name voor als langdurig maagzuurneutraliserende tabletten met calciumbicarbonaat wordt gebruikt, zoals de bekende Rennies. Verder blijkt dat het gebruik van calciumsupplementen met meer dan 500 mg het risico op hart- en vaatziekten verhoogt. Ga daarom nooit zelf met supplementen experimenteren en vraag advies aan mij of een andere orthomoleculaire professional.
In melk zit ongeveer 125 mg calcium per 100 gram, in yoghurt ongeveer 110 mg en in gekookte boerenkool 180 mg. Ook rucola, Chinese kool en postelein bevatten per 100 gram meer calcium dan melk en yoghurt. Koemelk bevat een aantal eiwitten die het immuunsysteem stimuleert en kan daardoor op jonge leeftijd al het risico op bepaalde auto-immuunziekten zoals de ziekte van Crohn, Colitis Ulcerosa en diabetes type 1 verhogen.
Melk bevat het eiwit caseïne. Het is lastig verteerbaar en daarnaast slijmvormend, waardoor de inname ervan tot irritatie van de ademhalingswegen kan veroorzaken. Oorontstekingen bij kinderen is hier een goed voorbeeld van.
Donkergroene bladgroenten dus. Vol calcium, vitamines, vezels en andere mineralen. Helaas geldt dit niet voor spinazie, want de oxaalzuur in spinazie remt juist weer de calciumopname.
Op de foto smult Boet van een pasta met boerenkoolpesto en cherrytomaatjes. Het recept staat hieronder.
Ingrediënten voor 2 personen:
250 gram biologische rode cherrytomaatjes
2 tenen knoflook
200 gram speltpasta
½ citroen
200 gram verse biologische boerenkool
Handje ongezouten en ongebrande cashewnoten
25 gram geraspte kaas of edelgistvlokken
Verwarm de oven op 190 graden Celsius.
Halveer de tomaatjes en pers de citroen uit.
Leg de tomaatjes in een ovenschaal, besprenkel met wat kokosolie en bak 15 minuten in de oven.
Pel de knoflook, snijd deze in stukjes en wok samen met de boerenkool in een pan met wat roomboter of ghee.
Giet af en bewaar wat kookvocht.
Rooster de cashewnoten tot ze beginnen te kleuren. Haal uit de pan en bewaar apart.
Kook de pasta zoals op de verpakking staat, giet af en laat uitstomen zonder deksel.
Meng ondertussen de boerenkool, knoflook, kaas, cashewnoten, 2 el citroensap, 2 el kookvocht en 3 el olijfolie in een kom en pureer met een staafmixer tot een glad mengsel.
Verdeel de pasta over de borden en schep de boerenkoolpesto erop. Verdeel de cherrytomaatjes erover en besprenkel met het overige vocht van de tomaatjes.
TIP: gebruik in plaats van speltpasta courgettelinten
TIP: lekker met gebakken gamba's voor de goede eiwitten

02-01-2023
WINACTIE!
In de week van 16 tot en met 22 januari 2023 daagt De Week van Snoep Goed je uit om de hele week ongezonde tussendoortjes te vervangen voor verantwoorde alternatieven. Tijdens deze week laten ze zien dat verantwoord snacken nét zo leuk en lekker kan zijn.
Om het nieuwe jaar goed en verantwoord in te luiden mag ik 2 Snoepgoedboxen ter waarde van 25 euro per stuk weggeven, 1 op Facebook en 1 op Instagram! Wat moet je hiervoor doen?
Like Vers Foodcoaching en Weekvansnoepgoed op Facebook en Instagram Tag iemand die ook van snacken houdt en misschien ook wel zo'n box wil winnen Deel deze post in je stories / verhaal en tag ons hierin!
Je kunt meedoen tot zaterdag 7 januari!
Meer weten over de Week van Snoep Goed? Kijk voor meer informatie op www.weekvansnoepgoed.nl

22-12-2022
OP DE WEBSITE VAN AH HILVARENBEEK
"Beste klanten,
Vanaf volgend jaar gaan we een samenwerking aan met Manon Verspaandonk. Ze kan u alles vertellen over gezonde voedingskeuzes en levensstijl. Hieronder stelt ze zich voor!
Ik ben Manon Verspaandonk, woonachtig in Hilvarenbeek en moeder van drie jonge prachtige kids. Daarnaast ben ik voedings- en leefstijlcoach (met specialisatie kinderen, zwangere vrouwen en mensen met een kinderwens) en van oorsprong verloskundige en medisch echoscopiste.
De schatting is dat over 3 jaar 4,1 miljoen kinderen wereldwijd diabetes ontwikkeld heeft. De dagelijkse inname van suiker van Nederlandse kinderen is 25-30 klontjes. Dit komt overeen met meer dan 100 gram, terwijl de bovengrens voor volwassenen en kinderen ongeveer 50 gram is.
Suikerrijke en bewerkte voedingsmiddelen hebben een negatieve uitwerking op het lichaam, met een hoog risico op verschillende (moderne) ziekten en ziektebeelden. De basis voor een gezond en gelukkig leven ligt in de eerste 1000 dagen, gerekend vanaf de conceptie.
In iedere supermarkt is natuurlijk een scala aan producten te vinden dat gezond lijkt, maar toch ontzettend bewerkt en dus niet gezond is. Voor de consument, en zeker voor ouders met kinderen, is het een hele uitdaging om een goede keuze te maken in de doolhof van Supermarktland.
Hoe fijn is het voor de consument om live kunnen sparren over producten met een in de winkel aanwezige voedingscoach zodat ze voor zichzelf (en kinderen) een bewuste keuze kunnen maken en hierdoor zelfs genieten van het boodschappen doen? Heel fijn toch! En daarom sta ik op onderstaande vrijdagochtenden van ongeveer 9 uur tot 11 uur in Albert Heijn om vragen te beantwoorden en mee te helpen in het maken van bewuste beslissingen.
20 januari
27 januari
10 februari
10 maart
24 maart
Gezonde groetjes en tot ziens in Albert Heijn Hilvarenbeek.
Gewoon bij onze Albert Heijn"

22-12-2022
DE F VAN FALAFEL
De F heeft even op zich laten wachten, want ik kon geen keuze maken uit de antwoorden die ingezonden waren. Eigenlijk wilde ik voor friet gaan, letterlijk en figuurlijk, want deze aardappelsnack is stiekem mijn guilty pleasure. Maar ja, als voedingscoach kan ik natuurlijk geen pleidooi gaan houden voor de bewerkte patattekes, vol met ontstekingsbevorderende transvetten.
Dus heb ik besloten voor de falafel te gaan: een gerecht uit Azië, gemaakt van kikkererwten. Mijn kinderen noemen het beestje bij de Engelse naam, chickpeas, omdat dat voor hen net even wat lekkerder klinkt dan het woord 'kikker' in je eten.
Kikkererwten zijn peulvruchten en indien ze goed worden behandeld heel gezond. Ze bevatten mangaan, foliumzuur, ijzer, zink en vezels die goed zijn voor de darmen. Door het mineraal molybdeen, dat een rol speelt bij de eiwitstofwisseling, zijn kikkererwten ook gezond voor de hersenen. Mensen die vaak kikkererwten eten hebben minder last van een schommelende bloedsuikerspiegel en minder snel overgewicht.
Goed behandelen? Ik hoor het je denken. Peulvruchten bevatten namelijk antinutriënten, zoals saponinen, die de opname van voedingsstoffen kunnen tegengaan en de darmen belasten. Daarom is het belangrijk deze stoffen zoveel mogelijk uit de peulvruchten te verminderen. Dit doe je door de kikkererwten voor gebruik goed af te spoelen, 24 uur te weken, daarna weer af te spoelen en vervolgens lang te koken. Als dat is gebeurd zijn kikkererwten, zeker voor vegetariërs, een gezonde eiwitbron.
Ohja, we waren bij falafel. Lekker met hummus erbij, gemaakt van... juist: chickpeas. Of lekker met friet.

27-11-2022
DE E VAN EIKELTJESKOFFIE
Koffietijd & herfst. Wat mij betreft een prachtige combi.
Altijd wanneer ik mijn decafé cappuccino met plantaardige melk ga maken, wil mijn zoontje ook 'kinderkoffie'. Hij krijgt dan lekker opgeschuimde hazelnootmelk van Zonnatura, aangelengd met een klein beetje koud water. Voor een beetje variatie had ik bedacht om eens kidsproof koffie te maken met producten regelrecht uit de herfstachtige natuur: eikeltjes.
Het recept voor eikeltjeskoffie:
Verwijder de harde schil en het bruine vlies van 1-2 handjes eikels met een scherp mes.
Snijd de eikels in stukjes en leg ze in het water. Het water wordt melkachtig door de looistoffen die vrijkomen. Ververs het water steeds totdat het helder blijft.
Laat de stukjes uitlekken, droog ze op een handdoek en bak ze even in een koekenpan zonder boter of olie.
Laat de stukjes afkoelen en maal ze in een keukenmachine of met een vijzel tot een poeder.
Kook een paar minuten in een pannetje 2 tl poeder met 200 ml water en schenk daarna door een fijn vergiet.
Enjoy! Of niet... #mijnzoontjevondhetniettenassen

23-11-2022
SPEEL DE HOOFDROL IN JE EIGEN FILM
"Gezonde voeding en meer bewegen zijn dan zeer waardevol, maar in de praktijk moeilijk vol te houden wanneer het onderliggende programma niet verandert.", aldus Dokter Juriaan.
Gisteren was ik bij een theatercollege van deze coach en voormalig huisarts die ging over zelfliefde, zelfrespect en zelfvertrouwen.
En ik ben het totaal met hem eens.
Want wie ben jij echt? Wat is jouw behoefte?
We zijn in de huidige maatschappij gewend geraakt aan het feit dat je je aan dient te passen: aan je ouders, kinderen, broers, zussen, partner, vrienden. Je hele omgeving. Volgens Juriaan Galavazi, oftewel dus Dokter Juriaan, komt het aanpassen aan de ander voort het verlangen om gezien en gewaardeerd te worden, in de hoop een goed en gelukkig mens te worden. De prijs die je hiervoor betaalt is dat je onzichtbaar wordt. Voor je het weet speel je een bijrol in de film van iemand anders in plaats van de hoofdrol in je eigen film.
Meestal komt de intentie vanuit een goed hart. Het resulteert echter in het vastklampen aan patronen en niet buiten je comfortzone durven treden. Een drukke baan die voelt als werken. Een relatie waarin je niet jezelf bent. Een ongezond en ongevarieerd voedingspatroon. Het niet doorbreken van deze patronen en jezelf niet op de eerste plek zetten betaalt zich uit in fysieke en mentale klachten, spanning en stress.
Wil jij jouw patronen leren ontdekken?
Tip: www.coachtoconnect.nl

18-11-2022
PODCAST OVER SUPPLEMENTEN IN DE ZWANGERSCHAP
Onlangs was ik te gast bij Solange en Geke van 'Zwangerenzo De Podcast' voor een opname over supplementen in de zwangerschap. Beluister 'm hieronder op Spotify!

14-11-2022
KRUIDNOOTJES!
Ingrediënten:
105gram amandelmeel
5 dadels
30gram roomboter
15ml plantaardige melk
1 Ei
Snufje zout
2 el speculaaskruiden
Week de dadels even in heet water. Daarna alles goed mengen in de keukenmachine.
Maak bolletjes en leg deze op een bakplaat. Bak ze in ongeveer 20 min af op 160 graden.

11-11-2022
DE D VAN DANOONTJE
Op de vraag in de stories over welk voedingsmiddel jullie meer wilden weten kwamen verschillende antwoorden, waaronder het welbekende Danoontje. Verrassend bedacht en daarom neem ik dit kindertoetje graag voor jullie onder de loep. Als ik op de website van Danoontje kijk zie ik meteen termen als 'verantwoord' en 'nutriscore A' voorbijkomen, waardoor het toetje een gezonde keuze voor kinderen lijkt.
Dat 'verantwoorde' ga ik meteen van de baan vegen: naast de hoeveelheid suikers (een suikerklontje per portie!) bevat het 'Danoontje Banaan Aardbei Abrikoos' een heleboel onnodige en ongezonde toevoegingen zoals verdikkingsmiddelen en natuurlijke aroma's (vaak ook een vermomming van suiker). Geraffineerde suikers, de snelle koolhydraten, zorgen voor een snelle stijging van de glucosespiegel en daarmee voor een grote belasting van de alvleesklier, het orgaan dat insuline produceert. Bewerkte producten belasten het lichaam enorm, juist ook door de afwezigheid van goede voedingsstoffen en de makkelijke opname van de aanwezige suikers.
De nutriscore is een voedselkeuze-logo voor levensmiddelen. Het doel is om mensen gezondere keuzes te laten maken bij hun aankopen. Wat de consument echter vaak niet weet is dat de score geldt PER productgroep. Zo kunnen biologische pompoenpitten boordevol gezonde eigenschappen een nutriscore C krijgen, terwijl dus het suikerbommetje Danoontje een A krijgt. Erg verwarrend en misleidend.
Een gezond alternatief voor een toetje? Een stukje pure chocolade (> 85%), een kommetje kokosyoghurt (zonder toevoegingen!) of een stuk fruit is veel beter voor de bloedsuikerspiegel en het immuunsysteem. Maar ik hoor je al zeggen: en dat leuke plaatje op de verpakking van Danoontje dan? Ach joh, een gezichtje op een mandarijn tekenen doet ook wonderen.

21-10-2022
DE C VAN CHOCOLADE EN CHERRYTOMAATJES
Welk voedingsmiddel geeft een gevoel van geluk, het cherrytomaatje of een stukje chocolade?
Beide!
Pure chocolade, met meer dan 85% pure cacao, staat redelijk bekend om het stofje tryptofaan dat een voorloper is van het gelukshormoon serotonine. Daarnaast zorgt dit 'voedsel van de goden', zoals de Maya's en Azteken pure chocolade het vroeger al noemden, voor een verlaging van het stresshormoon cortisol en geeft het je meer energie.
Ook is cacao een belangrijke bron van magnesium, een mineraal met een rustgevende werking. Goede argumenten dus voor je dagelijkse chocolade-cravings!
Het cherrytomaatje is een favoriete groentesnack voor kinderen. Eigenlijk is het een bes en daarmee dus een fruitsoort, maar ach, het tomaatje is en blijft een gezonde geluksmaker. Het is namelijk rijk aan lycopeen, een stofje dat onder andere bescherming biedt tegen depressiviteit. Lekker die lunchtrommel van de kids vullen dus met tomaatjes! En een stukje pure chocolade.

07-10-2022
DE B VAN BLOEMKOOL
Er was een overduidelijke winnaar voor het kindvriendelijke recept met groenten in de stories op mijn social media: bloemkool.
De witte koolsoort zit vol met choline en is zeer goed voor het geheugen. Een tekort aan deze B-vitamine kan leiden tot angsten, weinig energie en leerproblemen. Daarnaast bevat bloemkool veel vezels voor een gezonde darmflora en helpt het de lever giftige stoffen af te voeren. Het eten van deze groente tijdens de zwangerschap heeft veel voordelen voor de hersenontwikkeling van de baby.
Het recept met bloemkool waar kinderen van smullen (en tevens een mooie balans bevat tussen koolhydraten, vetten en eiwitten!):
Smoothiebowl (2 kommen):
Mix onderstaande ingrediënten tot een gladde smoothiebowl en voeg (gedroogd) fruit, noten, pitten, zaden en/of kokosrasp naar keuze toe.
250 ml volle kokosmelk (zonder toevoegingen)
250 gram biologische blauwe bessen
2 bevroren biologische bananen
200 gram bevroren bloemkool(-roosjes)
2 el tahin
2 tl kaneel
Eet smakelijk!

16-09-2022
DE A VAN ASHWAGANDA
Op de vraag in mijn stories op Facebook en Instagram afgelopen week waar jullie meer over willen weten, koos de meerderheid voor ashwaganda. Ashwahoe?
Juist. De meeste mensen hebben zelfs nog nooit van deze plant gehoord, terwijl de wortels ervan een krachtige geneeskundige werking hebben en vele functies binnen het lichaam ondersteunen. Zeker voor mensen met een kinderwens kan het gebruik van ashwaganda(-suppletie) voordelen hebben, omdat het bijdraagt aan een gezonde hormoonbalans, mannelijke vruchtbaarheid en de vrouwelijke voortplantingsorganen.
Het brengt daarnaast rust en balans en zorgt voor minder stress, waardoor het een perfect middel is bij angst en slaapproblemen.
Tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding wordt het gebruik van ashwaganda afgeraden, evenals bij een verhoogd werkende schildklier.
Wil je weten of je in jouw situatie ashwaganda veilig kunt innemen? Heb je een kinderwens en wil je graag meer informatie?
Neem vrijblijvend contact met me op!

09-09-2022
NATIONALE DAG VAN DE GEBOORTE
Wist je dat het verloop van de bevalling invloed heeft op de darmgezondheid van het kind?
Helaas is nooit te voorspellen hoe een bevalling gaat verlopen en bij welke zwangerschapsduur dit zich aandient. Een voldragen zwangerschap is tussen 37 en 42 weken, maar ongeveer 1 op de 10 kinderen komt prematuur ter wereld. Hoe langer de baby een fijne tijd in de baarmoeder doorbrengt, hoe beter dat is voor de groei en ontwikkeling.
De manier van bevallen is ook bepalend voor de gezondheid van de darmen, ook wel het tweede brein genoemd. Kinderen die vaginaal geboren worden krijgen meer goede darmbacteriën mee dan kinderen die met behulp van een keizersnede ter wereld komen.
Welke voordelen heeft dit?
Hoe werkt dat precies?
En hoe zit het dan met pijnstilling en synthetische oxytocine tijdens de bevalling?
Mail naar manon@vers-foodcoaching.nl voor meer info!

26-08-2022
ZO, EEN BEETJE ME-TIME...
... met een goed boek aan het zwembad in het prachtige Italië.
Dacht ik.
Welgeteld negen minuten telde deze qualitytime voor mezelf. Maar goed, ook deze kleine tien minuten zijn waardevol om even te ontstressen van alle dagelijkse bezigheden.
Op het moment dat je 'in rust' bent is je parasympathische zenuwstelsel actief. Dat houdt simpelweg in dat je lichaam op dat moment de ruimte heeft om aandacht te besteden aan dingen zoals de spijsvertering of voortplanting.
Wanneer je continue 'aan' staat en steeds in sympathische toestand verkeert is er minder plek voor deze belangrijke functies van het lijf. Mede daarom is het belangrijk, zeker bij het hebben van een (onvervulde) kinderwens, om een balans te creëren tussen 'actie' en 'rust'.
Tijdens de begeleiding van mijn cliënten staat dan ook niet alleen de aanpak van voeding centraal. Ook zeker de juiste vorm van ontspanning en beweging komen aan bod. Het totale leefstijlplaatje wordt besproken in een plan om aan jouw persoonlijke doelen te werken.
Leestip voor 3 uurtjes me-time: MindLift - Kasper van der Meulen

09-08-2022
EEN KOPJE ANTIOXIDANTEN
Stiekem houd ik van een bakje koffie in de ochtend en eigenlijk dan ook nog eens met een krantje of een boek erbij. Helaas... met 3 kleine kids is dit meer een droom dan werkelijkheid.
Toch gaat me dat ontspannende kopje koffie me in de vakantie beter af dan thuis. We hebben in onze camper een koffiezetapparaat en met de cups van @i.am.caps wissel ik lekker af in smaken, zoals Beetroot en Matcha.
Voordeel: matcha bevat 75% minder cafeïne dan koffie. Hierdoor geeft het de nodige stoot energie, maar heeft het niet de negatieve effecten van koffie zoals gejaagdheid en onrust.
Matcha wordt gemaakt van groene theebladeren van de Gyokuro plant en bevat bepaalde vitamines en mineralen die ons immuunsysteem een gezonde boost geven. De L-theanine in de bladeren hebben een kalmerend effect en zorgen voor meer serotonine en dopamine.
Ik noem mijn bakje matcha-koffie ook wel een 'kopje antioxidanten'. Deze stoffen zorgen voor bescherming van het lichaam tegen oxidatie door vrije radicalen en de groene theebladeren zitten er vol mee. Ze houden onder andere hersencellen en hart- en bloedvaten in goede conditie en gaan het verouderingsproces tegen.
En heren... antioxidanten verbeteren de kwaliteit van sperma. In de ochtend dus een kopje matcha-thee bij je krantje in plaats van je gewone bakkie pleur.

07-08-2022
VAKANTIETIJD!
Hier ook wel de beruchte periode van de 3 p's: pizza, pasta en patat. Ohja, en ijsjes.
Op vakantie is het voor mij altijd meer een uitdaging om gezond te eten dan thuis; er wordt minder zelf vers gekookt en het aanbod in de restaurants is vooral gericht op Westerse PPP-eters. Zeker voor de kinderen is er weinig keuze. Op de menukaart staan alleen de welbekende 'kindergerechten' die voornamelijk bestaan uit transvetten en geraffineerde koolhydraten zonder ook maar enige voedingswaarde. Op vakantie lijkt het thema 'vullen in plaats van voeden', terwijl het eigenlijk natuurlijk andersom hoort te zijn.
Tips om je kids toch enigszins gezond te laten eten op vakantie:
- Pas de 80/20-regel toe en kies vaker voor een 'pick your battles'-dag.
Wees niet te streng voor jezelf én je kids en laat ze af en toe gewoon lekker los gaan. Die ene keer drie bollen chocoladeijs met karamelsaus, slagroom en stukjes stroopwafel zorgen er echt niet voor dat je meteen een ongezond lijf creëert. Wees bewust en kies 80% van de tijd voor gezonde voeding, dan mag 20% best gesmokkeld worden. Zo blijft het leuk voor iedereen.
- Leg je (oudere) kinderen uit wat bepaalde voeding met je doet. Krijgen ze een vervelende suikerdip na het eten van die witte boterham met hagelslag? Buikpijn als ze twee glazen appelsap op hebben? Probeer je kids mee te geven wat gezond en ongezond is, zodat ze (later) weten hoe ze een vitaal en energiek lichaam kunnen creëren met behulp van onder andere de juiste voeding.
- Preppen! Heb je een vriezer tot je beschikking op je vakantieadres en ben je net zo'n fanatiekeling als ik, dan kun je (voorafgaand aan je vakantie) zelf onder andere spinazie-, pompoen- en/of bietenwafels maken. Of een lekker bananenbrood (en snijd ze in plakken). Verpak ze in bakpapier en vries in. Haal de avond van tevoren wat plakjes uit de vriezer, bak ze in de ochtend even in een koekenpan met roomboter en je hebt een heerlijk voedzaam ontbijt (of lunch... of tussendoortje...).
- Ben je niet zo van het zelf koken op vakantie en ga je vaak uit eten, maar is er weinig anders op de kaart dan de drie p's? Kies dan niet steeds hetzelfde, maar ga voor variatie. Vraag eens naar een glutenvrije pizza of volkoren pasta. Of bestel extra groenten bij je hamburger.
Altri consigli per una sana alimentazione in vacanza?
(Wij gaan naar Italië op vakantie, dus ik moet natuurlijk wel even de Italianen erbij betrekken).
Mail naar manon@vers-foodcoaching.nl

03-08-2022
WERELD BORSTVOEDING WEEK
De eerste week van augustus
Ben je zwanger en ga je borstvoeding geven?
Twijfel je misschien nog?
Zijn er bepaalde redenen waarom je er wel of niet voor kiest?
Heb je het Appel-pakket op mijn website al gezien?
Stel je vele (borst- en/of kunstvoedings-) vragen onbeperkt op de app!

23-07-2022
INTERMITTENT FASTING BIJ KINDERWENS
"Het ontbijt is toch juist de belangrijkste maaltijd van de dag?"
Deze vraag krijg ik regelmatig als ik vertel dat ik mijn eerste maaltijd pas nuttig rond lunchtijd en 'maar' 2 tot 3 keer per dag eet. "Klopt" is dan mijn antwoord, "mijn ontbijt is gewoon later op de dag."
Het Engelse woord voor ontbijt, 'breakfast', zegt al genoeg: een break in het vasten. Het betekent dus letterlijk eigenlijk het nuttigen van een maaltijd, niet vasten. Het wil dus niet zeggen dat een ontbijt normaliter in de ochtend gegeten dient te worden.
Daarnaast werk ik vanuit de orthomoleculaire zienswijze en ga ik uit van hoe de mensheid oorspronkelijk bedoeld is en wat ons lichaam nodig heeft om gezond en fit te blijven. Daar hoort niet het idee van meerdere keren per dag eten bij. Buiten het feit dat het een behoorlijke last geeft op de alvleesklier om continue eten te moeten verwerken, zijn ook onze hersenen en darmen hier niet op ingesteld.
Vroeger was voedsel niet de hele dag voorradig, er moest eerst gezocht worden naar eten: voordat men kon eten werd er bijvoorbeeld gejaagd op een rund, werd er een hengel uit gegooid om een vis te vangen en moesten aardbeien geplukt worden. En daar ligt nou net het probleem in de huidige maatschappij: tegenwoordig kunnen we ons volproppen (met de meeste ongezonde producten die er bestaan) zonder dat we er iets voor hoeven te doen meer te doen. Dit maakt de mens fysiek én mentaal ziek, want ons lichaam is gemaakt om ons te beschermen tegen schaarste, maar niet tegen overvloed.
Veel eetmomenten op een dag zorgt voor een disbalans tussen je hersenen en je darmen. Bij het te vaak nuttigen van voedsel wordt ook het hormoon insuline te vaak afgegeven, waardoor uiteindelijk resistentie ontstaat en het lichaam weer juist om meer eten gaat vragen: je komt dus in een negatieve spiraal terecht. Dit kan uiteindelijk leiden tot problemen zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk en Polycysteus Ovariumsyndroom (PCOS).
Het vasten, ook wel intermittent fasting genoemd, heeft behoorlijk veel voordelen bij onder andere een (niet vervulde) kinderwens en het laten verdwijnen van suikerziekte type 2.
Start je net met intermittent fasting? Dan zal je lijf waarschijnlijk even moeten wennen omdat je lichaam ineens niet meer de gebruikelijke overvloed aan voeding krijgt. Toch is het belangrijk niet zomaar met vasten te gaan beginnen bij bijvoorbeeld een zwangerschap als je het niet gewend bent. Laat je hierin goed begeleiden en nog belangrijker: luister altijd naar je lichaam.

17-06-2022
BORSTVOEDING & ZO
Komend weekend bereiken we in Nederland zomerse, tropische temperaturen. Voor zwangeren en pasgeboren baby's vaak lastig om met deze hitte om te gaan. Nu kunnen volwassen personen zich van wat meer kleding ontdoen of lekker afkoelen in een zwembad. Echter, baby's kunnen deze beslissing niet zelf maken. Daarom is het belangrijk als kersverse ouder goed te letten op de signalen van het kindje.
Een aantal tips: zorg voor een koele slaapkamer (ongeveer 16-18 graden Celsius) en doe je kleintje niet meer lagen kleren aan als dat je zelf aan hebt. En, last but not least en dus erg belangrijk, leg extra aan als je borstvoeding geeft. Moedermelk is dorstlessend en voeding tegelijk. Geef daarom geen water bij extreme hitte, want dat is loze vulling.
De keuze voor borstvoeding of flesvoeding is een persoonlijke beslissing van de moeder en hangt af van vele factoren, hoe verdrietig of opgelucht zij daar dan ook mee is. Ik ben zeer dankbaar dat ik mijn zoontjes allebei meer dan een jaar borstvoeding heb mogen geven, waarbij ik de laatste keer helaas gedwongen moest stoppen vanwege een plotselinge ziekenhuisopname. Regelmatig kreeg ik de vraag van mensen uit mijn omgeving 'wanneer ik nou eens ging stoppen met de borstvoeding' of andere reacties in diezelfde trant. Eh, nou... niet? Helaas is de Westerse mens een beetje verleerd waar borsten nou eenmaal voor gemaakt zijn: melk maken voor een kind. En ik citeer uit het boek van lactatiekundige en zeer gewaardeerde collega Stefan Kleintjes: "Borsten hebben ook een seksuele functie, het heeft ook heel prettige kanten, maar dat zijn cultureel bepaalde waarden" ;)
Moedermelk wordt speciaal gemaakt om de baby in de eerste levensjaren te laten groeien en ontwikkelen. Het bevat naast de vetten, eiwitten, koolhydraten, mineralen en vitaminen die een baby op dat moment nodig heeft ook belangrijke stoffen die bijdragen aan een gezond immuunsysteem. Een pasgeboren kind heeft nog geen eigen afweersysteem en krijgt de afweerstoffen via de moedermelk. Verder verschilt deze 'mensenvoeding' van kunstvoeding op een aantal belangrijke onderdelen, zoals de eiwitverhouding, de aanwezigheid van immuunstoffen en de vetzuurverhouding (essentieel voor de hersenen). Zeker bij lang voeden (meer dan twee jaar) worden veel voordelen op lange termijn gezien, ook cognitief. Het geven van borstvoeding geeft daarnaast een gevoel van geborgenheid en veiligheid en draagt enorm bij aan de hechting tussen de moeder en kind. Dus, waarom zou ik dan eigenlijk stoppen?
Heb je vragen over borst- of kunstvoeding, al dan niet in combinatie met vaste voeding? Eventueel kan ik samen met een lactatiekundige kijken naar je hulpvraag. Neem contact met me op voor meer informatie.

18-05-2022
BABYNIEUWS!
Vorige week woensdag, op 11 mei om 1.55 uur ben ik bevallen van een dochter Lex onder leiding van mijn fantastische verloskundige vriendin Nicole.
Lex weegt 3510 gram, is ongeveer 50 centimeter lang en doet het super!
Ik geniet nu nog even van deze roze wolk, maar je kunt me altijd even mailen als je op korte termijn mijn hulp nodig hebt!

03-05-2022
MEER DAN VOEDING: LEEF, ZING EN DANS!
"Het leven begint aan het einde van je comfortzone"
-- N. D. Walsch --
Ook toe aan het veranderen van je leefstijl?
Mail me of vul het contactformulier in.

27-04-2022
FIJNE KONINGSDAG!
Hét recept voor een echte oranje gezonde Koningsmoothie!
Ingrediënten voor 1 glas:
1 sinaasappel
1 grote wortel
50 gram pompoen
Klein handje walnoten
125 ml water
Mix alle ingrediënten in een blender of keukenmachine tot een egale, gladde smoothie! Enjoy en een fijne koningsdag!


14-04-2022
HET VISITEKAARTJE VAN VERS FOODCOACHING
Natuurlijk ben ik als voedingscoach en praktijkhouder het figuurlijke visitekaartje van Vers Foodcoaching. Belangrijk hierin is dat er aandacht en een luisterend oor geboden worden aan de cliënten die bij me komen met een bepaalde hulpvraag. Naast uitgebreide persoonlijke adviezen en tips op papier met betrekking tot voeding, beweging en ontspanning vind ik het enorm essentieel om de betreffende persoon in een real life consult (of eventueel online) te kunnen zien, spreken en te kijken naar de lichaamstaal. Om een doel te kunnen behalen is de juiste begeleiding nodig.
Heb je een hulpvraag over body en/of mind in combinatie met kinderen, een zwangerschap of een kinderwens? Ik luister graag naar je wensen en we bespreken wat ik voor je kan betekenen. Mijn gegevens staan op letterlijke visitekaartjes. Deze kun je vinden bij onder andere BodyFormance in Tilburg, Verloskundigenpraktijk de Bron in Diessen, Roots in Hilvarenbeek, Puur Verloskundig Centrum Veldhoven in Veldhoven, Drogisterij Mevrouw Ooievaar in Hilvarenbeek en Centrum Silentio in Diessen. Vraag ernaar bij interesse!

07-04-2022
BEWERKTE VOEDING & DWALEN IN DE SUPERMARKTDOOLHOF
Zoals op deze site onder de titel 'Voor wie?' staat geschreven is de schatting dat over 3 jaar 4,1 miljoen kinderen wereldwijd diabetes, in de volksmond suikerziekte genoemd, ontwikkeld heeft. De dagelijkse inname van suiker van Nederlandse kinderen is 25-30 klontjes. Dit komt overeen met meer dan 100 gram, terwijl de bovengrens voor volwassenen en kinderen ongeveer 50 gram is.
Door suikerrijke en bewerkte voeding worden er door de hersenen verstoorde verzadigingssignalen afgegeven, waardoor er een hoog 'dooreetgehalte' ontstaat en hiermee reeds bij jonge kinderen de basis wordt gelegd voor overgewicht en obesitas. Een maaltijd met goede voedingsstoffen bevat vezels die de darmen nodig hebben voor de aanmaak van bepaalde vetzuren en vormt een bouwstof voor het darmslijmvlies dat dient als bescherming van de darmwand. Bewerkte voeding heeft dit niet, wat een te hoge zuurgraad van de darmen, de pH-waarde, en een verzwakt immuunsysteem tot gevolg kan hebben. Dit komt doordat er na het consumeren van bewerkt eten een toename van slechte bacteriën plaatsvindt die het darmslijmvlies afbreken en een afname van de diversiteit van de darmflora en de leefomgeving van goede darmbacteriën. Dit kan weer leiden tot een hoger risico op artritis / reuma, overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.
Daarnaast heeft bewerkte voeding een ander effect op de vertering en opname van voedingsstoffen. Het lichaam is niet berekend op deze lichaamsvreemde stoffen, waardoor er een grote last ontstaat op organen en het hormonale stelsel. Het lichaam moet veel energie en goede voedingsstoffen verbruiken om de 'lege calorieën' uit suikerrijke en bewerkt voedsel te kunnen verwerken. De voedingsstoffenbalans kan dan negatief uitkomen door een tekort aan bouwstoffen en een overschot aan ongewenste stoffen. Uiteindelijk kan zich dit uiten in onder andere concentratieproblemen, hyperactiviteit, vermoeidheid, eczeem, slaapproblemen, overgewicht, stemmingswisselingen, artrose / reuma, ontstekingen en moderne Westerse ziekten, zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten.
Bewerkt voedsel kan onder andere conserveermiddelen, gistextract en verdikkingsmiddelen bevatten om het voedingsmiddel langer houdbaar te houden. Een inname van zelfs een kleine hoeveelheid van deze additieven kan al bijdragen aan het tegengaan van de groei van belangrijke goede darmbacteriën, darmontstekingen en een afbraak van het darmslijmvlies, wat zo belangrijk is voor het immuunsysteem. Ook kunnen additieven in de vorm van zoetstoffen leiden tot verlies van capaciteit van de opname van glucose in de hersenen en lichaamscellen en remmen deze lichaamsvreemde 'suikers' stoffen die juist zo belangrijk zijn voor de vertering van eiwitten. Dit kan diabetes en darmziekten, zoals Crohn en colitis ulcerosa tot gevolg hebben.
HOE VIND JE NU JE WEG IN HET OVERWELDIGENDE SUPERMARKTLAND?
In de supermarkt is een scala aan producten te vinden dat gezond lijkt, maar toch ontzettend bewerkt en dus niet gezond is. Zo is vaak aan voorverpakte vleeswaren suiker toegevoegd en bevatten kant- en klare maaltijdsalades meestal een hoop onnodige en ongezonde toevoegingen. Fabrikanten spelen een gemeen marketingspelletje en daarom is het goed om altijd de etiketten op de verpakkingen te lezen voordat het gekocht wordt. Vooral de achterkant is hierin van belang, aangezien de voorkant vaak uitnodigend werkt om het product te kopen. Voorbeelden zijn voedingsmiddelen die speciaal zijn gemaakt voor kinderen of suikervrije ranja: kijk maar eens welke zoetstoffen en andere ongezonde toevoegingen het bevat, terwijl de fabrikant het juist aanprijst als 'gezond'. In principe kun je ervan uitgaan dat een voedingsmiddel sterk bewerkt is als het meer dan 5 ingrediënten bevat.
Er zijn geen regels voor termen zoals 'ambachtelijk', 'raw', 'uit eigen keuken' en 'met ... vitamines', waardoor je flink misleid kunt worden. De begrippen 'biologisch', 'glutenvrij' en 'een bron van...' zijn wel streng gecontroleerd. Als er een naam of een foto op de verpakking staat, dan dient het product ook daadwerkelijk het betreffende ingrediënt te bevatten en is de fabrikant verplicht om het percentage ervan te vermelden.
Vind je het lastig om in de grote supermarktdoolhof de juiste weg te vinden? Wil je graag weten of de producten in je koelkast of voorraadkast de juiste voedingsstoffen (voor een kind dat in groei en ontwikkeling is) bevatten? Ook dan kan ik je als voedingscoach helpen in een persoonlijk consult. Mail naar manon@vers-foodcoaching, vraag naar alle mogelijkheden of vul het contactformulier in.


26-03-2022
GECERTIFICEERD OERSTERKCOACH!
Afgelopen week kreeg ik het verlossende telefoontje dat ik geslaagd was voor de opleiding als OERsterk-coach.
Wat een geweldige en inspirerende reis met een hoop bijzondere mensen, waar ik enorm dankbaar voor ben.
Als OERsterk-coach kan ik nog beter informatie en persoonlijk advies geven over het zo belangrijke 'body en mind' in de zwangerschap, voor kinderen en bij een kinderwens. Een op maat gemaakt plan met diverse tools als het gaat om leefstijl: voeding, ontspanning en beweging.
Het OERsterk-avontuur is gelukkig nog niet voorbij. In september start ik met de master van de opleiding: business.
Maar eerst in mei bevallen van ons derde kindje (met rustgevende handpan-muziek op de achtergrond ;))

23-03-2022
EMB-TEST: "ALLES IS ENERGIE"
Wist je dat je bij mij ook een EMB-test kunt laten afnemen? Voor mij als voedingscoach geeft deze test, de Energetische Morfologische Bloedtest, meer inzicht in de lichamelijke en psychische gezondheidstoestand van een cliënt. De test bestaat uit een vingerprik waarna het opgevangen bloed wordt onderzocht op een aantal reguliere en complementaire waarden.
De testmethode geeft een uitslag waarbij de bloedwaardes van onder andere rode en witte bloedcellen (bijvoorbeeld hemoglobine, MCV, monocyten, lymfocyten etc.), bloedplaatjes, vitamines en mineralen worden weergegeven. Het is een morfologisch onderzoek, wat wil zeggen dat er gekeken wordt naar de vormgeving van de bloedcellen.
Naast het hematologisch bloedonderzoek wordt ook gekeken naar de energetische waarde, waarna een totaal overzicht van de mentale en fysieke situatie van de persoon zichtbaar wordt. Bloed bevat namelijk behoorlijk veel informatie wat betreft energetische trillingen. "Alles is energie", volgens Einstein.

11-03-2022
OVER ZUURKOOL EN ZURE BOMMEN
Naast variatie in het voedingspatroon kan het consumeren van gefermenteerde voedingsmiddelen de gezondheid versterken, want onze genen zijn aangepast op het eten en drinken van deze voeding. Gefermenteerde voeding bevat melkzuur waardoor je immuunsysteem tot rust gebracht kan worden en ontstekingen kunnen verminderen. Daarnaast bevat het gezonde bacteriën, waarmee de diversiteit van de darmflora vergroot kan worden.
Gefermenteerde voeding ontstaat doordat voedingsmiddelen door bacteriën, schimmels en/of gisten worden bewerkt. Vroeger werd fermentatie gebruikt om het betreffende middel langer te kunnen bewaren. Het eten van deze voeding heeft een groot aantal voordelen, zoals het verbeteren van de darm- en mondflora. Ook bevat het vitamine K (tegen hart- en vaatziekten) en bepaalde B-vitamines (die een rol spelen bij onder andere ontgiften en de aanmaak van hormonen en neurotransmitters) en verbetert het de gevoeligheid van het hormoon cortisol. Dit laatste zorgt voor onder andere een betere werking van het immuunsysteem.
Voorbeelden van gezonde gefermenteerde voedingsmiddelen zijn kokosyoghurt (let bij het kopen hiervan op de ingrediënten!), waterkefir, haring, augurken en zuurkool. Ook voor kinderen levert het consumeren van deze producten gezondheidsvoordeel op.
Twee tips om het voor kinderen leuk te maken:
- ga als uitje een haring happen bij een goede visboer
- maak samen de zuurkoolkoekjes zoals op de foto
Recept zuurkoolkoekjes:
Voor ongeveer 8 koekjes
250 gram zoete aardappel
150 gram uitgelekte zuurkool
20 gram 100% appelmoes
3 eieren
evt een beetje geraspte kaas en/of 1 tl kurkuma
Schil de aardappels en rasp deze met een grove rasp. Goed uitknijpen, het moet zo droog mogelijk zijn!
Knijp de zuurkool uit en voeg deze bij de aardappels.
Voeg de appelmoes, eieren en eventueel de kaas en kurkuma toe en meng goed door elkaar.
Doe wat ongezouten roomboter in een koekenpan en maak hierin ronde koekjes van het beslag met behulp van een uitsteker.
Bak de koekjes in ongeveer 5 minuten aan beiden kanten gaar.
Ze zijn zowel koud als warm te eten, smakelijk!

08-03-2022
INTERNATIONALE VROUWENDAG - STEUN OEKRAÏNE
In 1912 was de start van de Internationale Vrouwendag. Clara Zetkin, een Duits vrouwenrechtenactiviste, besloot in het jaar 1910 samen met andere vrouwen een Vrouwenconferentie te gaan organiseren en daar voor zowel een mannen- als een vrouwenkiesrecht te strijden. Deze motie werd aangenomen, maar helaas kwam het vrouwenkiesrecht niet echt van de grond.
Om ervoor te zorgen dat de stemmen van de vrouwen niet verloren zouden gaan riep Clara Zetkin 8 maart uit tot Internationale Vrouwendag. In 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog, werd ondanks alles de Vrouwendag wel georganiseerd en werd er tijdens deze dag vooral gesproken over het beëindigen van de oorlog. De strijd voor vrede was begonnen.
Op dit moment zijn ook honderdduizenden mensen op de vlucht voor een oorlog. Gezinnen zijn van elkaar gescheiden en leven in angst en onzekerheid. Laten we juist op Internationale Vrouwendag, de dag waarop in de geschiedenis ook gestreden werd voor vrede, deze mensen helpen met onder andere voeding, onderdak, medische zorg en schoon drinkwater.

01-03-2022
KWEEKSETJE CADEAU
Als een kind zo blij was ik toen ik het langverwachte pakketje open had gemaakt en zag wat erin zat:
setjes om zelf een aardbeienplantje te kweken met het logo van Vers Foodcoaching erop en de QR-code die verwijst naar deze website.
Het kweeksetje krijg je cadeau bij de coaching-pakketten Bes, Tomaat en Meloen die ik aanbied. Meer info hierover? Klik op onderstaande knop.
Aardbeien bevatten onder andere vitamine B11, ook wel foliumzuur of folaat genoemd. Een vitamine die belangrijk is voor de ontwikkeling van de hersenen en voor informatieoverdracht tussen cellen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid actief foliumzuur is voor zwangeren en vrouwen die zwanger willen worden hoger. Een lage waarde kan onder andere geassocieerd worden met herhaalde miskramen.

21-02-2022
BLIJE EIEREN & GEZONDE NOTEN
Er is een aantal zaken die de vruchtbaarheid van zowel de vrouw als de man positief kan beïnvloeden, waaronder het verminderen van stress en het hebben van een gezond voedingspatroon. Belangrijk is hierbij om de inname van bijvoorbeeld E-nummers, smaakversterkers en snelle koolhydraten, zoals onder andere witte pasta, brood, snoep en koekjes te vermijden.
Een aantal voedingsstoffen is juist weer extra belangrijk voor een vrouw die zwanger wil worden. Tijdens de zwangerschap zullen de meeste stoffen eerst naar het ongeboren kind gaan en dan pas naar de moeder. Het is daarom van belang dat er geen tekorten zijn nog vóór de bevruchting heeft plaatsgevonden. Naast bijvoorbeeld foliumzuur en zink is ook de behoefte aan choline en selenium in de zwangerschap verhoogd en dus reeds van essentiële waarde bij een bestaande kinderwens. Choline speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van de hersenen en de rug en zit voornamelijk in eieren. Selenium speelt onder andere een rol bij de ontwikkeling van zaadcellen en beschermt bloedlichaampjes en lichaamscellen tegen beschadiging. De rijkste bron van selenium is de paranoot. Het consumeren van maximaal drie paranoten per dag is al voldoende voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium.
Daarnaast is het verbeteren van de vrouwelijke hormoonbalans een belangrijke factor voor het positief beïnvloeden van de vruchtbaarheid. Onder andere een juiste vitamine B12-en magnesiumwaarde hebben een gunstige uitwerking op een verstoorde menstruatiecyclus of een hormonale disbalans en dragen bij aan herstel van het lichaam na jarenlang de anticonceptiepil te hebben gebruikt.

10-02-2022
DE JUISTE MACROVOEDINGSSTOFFEN
Het menselijk lichaam heeft behoefte aan de drie zogeheten macrovoedingsstoffen koolhydraten, eiwitten en vetten. In energiepercentages uit zich dit voor kinderen in een verhouding van 20-35% koolhydraten, 25% eiwitten en 30-40% vetten per maaltijd. Helaas krijgen we met het huidige voedselaanbod en daarmee de consumptie teveel 'slechte' koolhydraten en vetten binnen en te weinig goede eiwitten, vetten en vezels.
Bijna 70% van alle energie is afkomstig uit 'niet-mensenvoeding': lege calorieën zonder enige voedingswaarde en vaak zelfs schadelijk voor de gezondheid.
Gemiddeld is 13% van de energie die kinderen tussen de 1 en 18 jaar dagelijks eten afkomstig uit eiwit, wat dus veel te weinig is. Voor de ontwikkeling van een opgroeiend kind is het advies om minimaal 1,2 gram eiwitten per kilogram lichaamsgewicht per dag te consumeren. Ook dient een volwaardige maaltijd, naast voldoende goede vetten, koolhydraten in de vorm van vezels te bevatten in plaats van (geraffineerde) suikers. Vezels zitten voornamelijk in groenten en fruit en zorgen voor een goede darmflora.
De wortel-kokoskoek op de foto bevat alle goede macro-ingrediënten in een juiste verhouding en is hiermee een lekker ontbijt, een verantwoorde lunch of een eventueel gezond tussendoortje.
Ingrediënten:
250 gram wortel
100 gram ongebrande en ongezouten walnoten
100 gram ongebrande en ongezouten amandelen
100 gram ongesuikerde (Medjoul-) dadels
120 gram glutenvrije havermout
1 tl kaneel
1-2 tl hennepzaad
kokosrasp naar eigen smaak
Bekleed een brownievorm of ovenschaal van ongeveer 15 x 25 centimeter met bakpapier.
Was en schil de wortels en snijd in stukken. Vermaal de wortel grof in de keukenmachine. Weinig tijd? Gebruik dan voorgesneden julienne wortel.
Voeg de noten en dadels toe en maal tot een grof beslag.
Voeg nu ook de dadels, havermout, kaneel en hennepzaad toe en mix nogmaals goed door elkaar.
Verdeel het mengsel over de brownievorm of ovenschaal en druk goed aan, zodat je een een dikke plak van ongeveer 3 centimeter hebt.
Bestrooi de koek met kokosrasp en zet voor minimaal 8 uur in de koelkast (je kunt dit makkelijk in de avond maken zodat er in de ochtend een heerlijk ontbijt is).
Snijd de koek in blokjes en eet smakelijk!

04-02-2022
SUPERVET!
Ongeveer 6 jaar geleden is ontdekt dat de suikerindustrie in de jaren 60 onderzoekers heeft betaald om vet in een kwaad daglicht te stellen, waardoor de relatie tussen suiker en moderne Westerse aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten, naar de achtergrond werd gedreven. De discussie ging vervolgens toen vooral over verzadigd vet en cholesterol. Hierdoor is ten koste van onze gezondheid veel geld verdiend, terwijl ons lichaam juist goede vetten nodig heeft.
60% van de vetzuren in het lichaam bevindt zich in de hersenen: het is een belangrijke bouw- en brandstof voor cellen en hormonen, zeker voor kinderen. Het vetpercentage van een baby bedraagt 10% en een paar maanden na de geboorte is dit zelfs 26%. De vetbehoefte van een baby is 50% van de energie-inname en moedermelk bestaat uit voornamelijk vet.
De belangrijkste vetten voor een kind zijn cholesterol en (een goede balans tussen) de vetzuren omega 3, 6 en 9. Een tekort aan deze 'macro-ingrediënten' kan leiden tot een verstoring van het zicht, de motorische ontwikkeling en een leerachterstand. Een optimale verhouding tussen omega 3 en omega 6 is 1:2, maar door het huidige voedingspatroon (door een toename van het consumeren van bewerkte producten en een afname van gras gevoerde dieren en het eten van vis) is dit tegenwoordig 1:20. Het lichaam is dan niet in staat meer om ontstekingen op te lossen, waardoor er meer kans is op darm-, huid- en oogproblemen, ADHD, autisme, depressies, astma, psoriasis, reuma, hart- en vaatziekten en problemen met de immuunfunctie en dus het zenuwstelsel en de hersenen.
Een recept waar kinderen hun vingers bij aflikken: geen geraffineerde koolhydraten en een hoop goede vetten, zoals rauwe cacao en avocado!
Voor 4 wafels:
300 gram zoete aardappel
100 gram amandelmeel
2 eieren
2 tl wijnsteenbakpoeder
Voor 250 gram chocolademousse:
1 avocado
1 rijpe banaan
2 el rauwe cacao
scheut amandelmelk
snufje vanillepoeder
evt een paar walnoten
Schil de zoete aardappel, snijd in kleine blokjes en kook in ongeveer 10 minuten gaar. Laat goed uitlekken en even afkoelen.
Klop de eieren en voeg de aardappelpuree, meel en bakpoeder toe.
Vet een wafelijzer in met wat ongezouten roomboter, schep het beslag erin en bak de wafels tot ze bruin en knapperig zijn.
Doe alle ingrediënten voor de mousse in een blender of pureer met de staafmixer.
Schep een lepel mousse op de wafel en je hebt een heerlijk gezond ontbijt of een volwaardige lunch.

31-01-2022
HET BELANG VAN JODIUM BIJ ZWANGERSCHAP EN KINDERWENS
Jodium is een essentiële voedingsstof voor de mens. De hoogste concentraties worden gevonden in en rondom zeeën en oceanen; aan de kust en dus niet landinwaarts. Niet alleen vissen, schaal- en schelpdieren, maar ook zeewier en eieren bevatten het meeste jodium. Zeedieren concentreren jodium uit zeewater en hebben een hoger gehalte dan de meeste andere voedingsmiddelen.
Helaas wordt er steeds minder van het mineraal gevonden door de huidige verminderde bodemkwaliteit en het klimaat. Ook omdat de mens tijdens de jarenlange evolutie vanuit de kust meer landinwaarts is gaan wonen eten we steeds minder producten uit de zee.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid jodium is 150 mcg, voor zwangere vrouwen bedraagt dit 220 mcg.
Aan bewerkte voedingsmiddelen, zoals brood, kan de belangrijke voedingsstof worden toegevoegd in de vorm van gejodeerd zout, maar dit is dus niet de meest optimale bron. Wanneer de aanbevolen hoeveelheid per dag niet behaald kan worden door bijvoorbeeld een vegetarisch voedingspatroon of een veganistische leefstijl is suppletie aan te raden.
Jodiumtekort kan namelijk leiden tot verschillende nadelige resultaten, zoals een laag circulerend schildklierhormoon en schildklierstimulerend hormoon (TSH), gevolgd door vergroting van de schildklier. Dit kan weer anovulatie, onvruchtbaarheid en zwangerschapshypertensie bij vrouwen tot gevolg hebben. Mede hiervoor is een optimale jodiumstatus belangrijk bij een kinderwens en in de zwangerschap.
Belangrijk is om niet zelf met suppletie en voedingsbronnen van jodium aan de slag te gaan. Het mineraal kan namelijk een negatief effect hebben bij auto-immuunziekten van de schildklier (Graves en
Hashimoto); het kan de symptomen juist verergeren en een eventuele ontsteking van de schildklier stimuleren.

25-01-2022
MAM, DAT LUST IK NIET!
Hoe vaak horen we deze zin wel niet nadat we uitgebreid hebben staan kokkerellen en ons best hebben gedaan er iets van te maken voor onze kids?
Sommige ouders horen dit de hele dag, bij iedere maaltijd. Het weigeren van eten is iets waar 1 op de 2 ouders van peuters mee wordt geconfronteerd. Het is dan ook een uitdaging om gezonde en verse producten aan te blijven bieden, want 'als ik iets maak wat ze lusten krijgen ze in ieder geval iets binnen'.
Helaas werkt deze methode vaak averechts en wordt op deze manier 'slechte' eters gecreëerd. Wat helpt dan wel?
Een aantal tips!
* Een kind moet soms wel 10x een voedingsmiddel proeven voordat het gewend is aan de smaak en het wordt geaccepteerd. Smaakpapillen van kinderen veranderen regelmatig, dus blijven aanbieden dus! Variatie is het toverwoord! Daarnaast houdt de darmflora hier ook van: hoe gevarieerder de voeding, hoe beter dit is voor de darmen.
* Ga voor de kinderen niet iets anders koken. Het is voor een kind belangrijk om te eten wat zijn of haar ouders eten. Door te kijken wat er gebeurt aan tafel ontdekt een kind dat de groente op het bord veilig is omdat papa en mama het ook eten. Als ouder bepaal je wat er gegeten wordt tijdens een maaltijd, het kind bepaalt hoeveel.
* Een gezellige sfeer aan tafel is essentieel bij voedselacceptatie van kinderen. Zo blijft eten leuk en zijn de kids sneller geneigd open te staan voor wat er op tafel staat.
* Door kinderen geen druk op te leggen en ze zelf te laten experimenteren met eten wordt de acceptatie van voedingsmiddelen verhoogd. Geef ze bepaalde keuzemogelijkheden en betrek het kind bij het boodschappen doen en het koken.

18-01-2022
OERSTERK
Gisteren en vandaag had ik opleidingsdagen van OERsterk, de opleiding van 'gezondheidsgoeroe' Richard de Leth, waarvan ik mijn diploma binnenkort hoop te halen. Om goede adviezen te kunnen geven als voedingscoach en hiermee tot het gewenste resultaat te komen vind ik het belangrijk dat naast het aspect voeding ook andere onderwerpen aan bod komen, zoals ontspanning en beweging. De gehele leefstijl van een persoon, of dat nu een volwassene of een (ongeboren) kind is, is van toepassing op het hele lijf.
Immuunsysteem, het brein, de darmen: alles staat in verbinding met elkaar en heeft effect op elkaar. Daarom is het van belang als voedingscoach zijnde alle leefstijlaspecten te benoemen en te kunnen behandelen.
Tijdens de opleiding tot OERsterkcoach wordt dan ook uitgebreid aandacht gegeven aan body en mind. Nog even de puntjes op de i en dan mag ik me in maart hopelijk naast kindervoedingscoach ook OERsterkcoach noemen en kan ik (toekomstige) ouders nog beter begeleiden in hun hulpvraag.
14-01-2022
VITAMINE D - 'WE DRAAIEN OP ZONLICHT'
1 op de 6 stellen heeft een verminderde vruchtbaarheid. Alles wat aanstaande ouders doen en ervaren heeft invloed op de mannelijke en vrouwelijke geslachtscellen die voor de bevruchting reeds ontwikkelen. Mede daarom is het raadzaam om vóór een kinderwens een gezonde leefstijl te hebben met voldoende beweging, een voedend eetpatroon en het vermijden van bepaalde stoffen. Het hebben van een optimale vitamine- en mineralenstatus draagt bij aan een betere vruchtbaarheid.
Het wordt een uitdaging om zonder suppletie een juiste waarde van sommige vitaminen te krijgen. Zo is zonlicht de belangrijkste bron van vitamine D, maar vanwege een gebrekkige blootstelling aan de zon in de herfst- en wintermaanden in Nederland hebben veel mensen een tekort. Een optimale waarde bedraagt tussen de 75 en 150 nmol/l, na de zomer met voldoende zonlichtexpositie minimaal 100 nmol/l.
Een erge lage vitamine D-status (< 12 nmol/l) vóór en tijdens de zwangerschap is in verband gebracht met onder andere een verhoogd risico op pre-eclampsie (zwangerschapsvergiftiging), herhaalde miskramen, zwangerschapsdiabetes en een lagere Apgarscore van de baby na de bevalling. 'We draaien op zonlicht' is dus geen gekke uitspraak.