* Heb je een kinderwens en zijn er vruchtbaarheidsproblemen?
* Heb je een kinderwens en wil je je darmflora zo optimaal mogelijk hebben voor een juiste start van de zwangerschap?
* Ben je zwanger of geef je borstvoeding en wil je graag adviezen met betrekking tot de juiste voeding en supplementen voor deze periode?
* Ben je zwanger en heb je last van kwalen, zoals onder andere misselijkheid of spierkrampen?
* Heb je een kind die zoekende is in het gedrag of concentratie (bijvoorbeeld autisme, ADHD, problemen op school etc.)?
* Heeft je kind buikklachten, problemen met de ontlasting, allergieën, (oor-) ontstekingen, huid- of luchtwegproblemen en/of overgewicht?
* Is je kind een 'slechte' of kieskeurige eter?
* Wil je je kind gezonder en gevarieerder laten eten en weet je niet goed hoe je dit kunt doen?
Kun je op één of meerdere vragen 'ja' beantwoorden en wil je graag dat ik je hiermee help?
Klik dan op onderstaande button of vul het contactformulier in en ik neem snel contact met je op.

De schatting is dat in het jaar 2025 4,1 miljoen kinderen wereldwijd diabetes mellitus ontwikkeld heeft.
Een heftig feit, maar het klinkt helaas niet gek als je kijkt naar het huidige voedingspatroon van de Westerse moderne mens en het daarbij behorende aanbod in de supermarkten. In ons land wordt 26% van de energie-inname gehaald uit sterk bewerkt voedsel en 60-70% is afkomstig uit 'voeding' die onze voorouders nooit gekend heeft, terwijl het genenpatroon en daarmee dus de functie van het lichaam vrijwel hetzelfde is gebleven. De inname van suiker van de gemiddelde Nederlander is 103 gram per dag, wat overeenkomt met ongeveer 25 suikerklontjes. Bij kinderen is dit aantal zelfs nog hoger: 25-30 suikerklontjes per dag.
Niet vullen, maar voeden!
Bewerkte voeding, waar de supermarkten vol van ligt, bevat geen vezels en bouwstoffen die de darmen nodig hebben om de darmwand en daarmee het immuunsysteem te beschermen. Het zorgt voor een slechte leefomgeving van goede bacteriën, waardoor ziekmakende bacteriën de kans krijgen te groeien. Daarnaast is bewerkte voeding loze vulling; om deze lege calorieën te verwerken moet het lichaam veel energie en voedingsstoffen verbruiken waardoor voedingsstoffenbalans negatief kan uitkomen door een tekort aan bouwstoffen en een overschot aan ongewenste stoffen. Dit kan leiden tot onder andere vermoeidheid, overgewicht, ontstekingen, concentratie- en gedragsproblemen, huidproblemen en welvaartsziekten zoals kanker en dus diabetes mellitus.
De belangrijke basis
De eerste 1000 dagen in het leven (van de conceptie tot de leeftijd van 2 jaar) worden daarom ook wel de Golden Opportunity genoemd: het zijn de belangrijkste dagen om een goede basis te leggen voor een gezond lijf en een fijne geest in de toekomst.
Tot de leeftijd van 3 jaar heeft voeding een levensgrote invloed op de ontwikkeling van het kind. Zo maken de hersenen tot die leeftijd een enorme groeispurt en ontwikkelen ze sneller dan andere organen waardoor ze extra gevoelig zijn voor voedingstekorten. Daarnaast is het systeem dat zorgt voor stemming en affectie het meest actief in deze levensjaren en het systeem dat zorgt voor geheugen en erkenning maakt een groeispurt door in de eerste 1,5 jaar. Ook de grootste cognitieve ontwikkeling vindt plaats in de eerste levensjaren van een kind.
Hersenontwikkeling heeft nog een uitermate gevoelige periode bij 5 jaar en van de puberteit tot het 22e levensjaar. Daarna vindt een reorganisatie plaats in de hersenen, waardoor een mens beter in staat is te anticiperen, emoties te reguleren, zich aan te passen in sociale situaties en consequenties van bepaalde handelingen in te zien op lange termijn. Het is dus niet verbazingwekkend dat pubers vaak liever kiezen voor een snack van de cafetaria dan een frisse groene salade: zij kijken wat op de korte termijn belangrijk is voor ze en dat is op dat moment snacken. Toch is het ook als puber zijnde nog belangrijk een gezonde leefstijl te hebben: tot de leeftijd van 20 jaar wordt het aantal vetcellen in het lichaam bepaald, daarna kunnen deze cellen alleen nog maar in formaat toe- of afnemen. Mede hierdoor wordt het lastiger om op latere leeftijd af te vallen of een gezonde leefstijl aan te nemen.
Een optimale start van de baby
De ontwikkeling van de darmflora van een kind vindt al plaats in de zwangerschap. Deze flora wijkt af van die van niet-zwangeren voor een optimale basis voor de start van de baby. De gezondheid van de moeder is dus belangrijk voor haar eigen darmflora, maar ook die van haar kind. Een afwijkende darmflora kan gepaard gaan met moderne Westerse ziekten en daarmee (en de genen) doorgegeven worden aan het kind. Over het algemeen geldt: hoe diverser de darmflora, hoe gezonder deze is. Eenzijdige voeding zorgt dan ook voor overgroei aan ziekmakende bacteriën. De darmen zijn hét orgaan van het immuunsysteem en worden ook wel het 2e brein genoemd.
Het is dus belangrijk dat een (ongeboren of opgroeiend) kind de juiste voedingsstoffen (in de baarmoeder) krijgt om een zo optimaal mogelijke basis te leggen voor een gezonde lichaam en geest in de toekomst.
"De gezondheid van de mens ligt opgeslagen in de manier waarop genen worden gebruikt" - Amber Albarda